Fort Oranje

In het zuiden van Kralendijk, vlakbij de kust, ligt tussen andere bebouwing het Fort Oranje. Vlak nadat het fort door de Nederlanders werd gebouwd, was het een imposant bouwwerk dat van veraf al te zien was. Vanaf 1639 hielden 4 krachtige Engelse kanonnen de wacht in het fort. Deze dateren uit de jaren 1808 - 1812.

 

Fort OranjeFort Oranje

 

Fort OranjeMisschien vanwege deze kanonnen hoefde het fort nooit echt in actie te komen. De gebouwen binnen het fort werden door de regering gebruikt voor politie, brandweer en als opslagruimte. Op de foto boven beschermt een kanon van Fort Oranje het cruiseschip de Veendam van de Holland America Line (HAL) tegen piraten.

Tot 1837 werd het fort door de bevelhebber van Bonaire gebruikt. De oude houten toren die mogelijk dateerde uit 1868, werd in 1932 vervangen door een stenen exemplaar zoals deze nog steeds te zien is. Lange tijd werd het fort gebruikt door de politie en de brandweer, maar deze hebben inmiddels een ander onderkomen. Inmiddels is het Openbaar Ministerie gevestigd in een gebouw van het fort, maar zal in 2011 verhuizen naar het gebouw van de Landsradio.

 

S5 Box

Login

Register

You need to enable user registration from User Manager/Options in the backend of Joomla before this module will activate.