Lora

De lora (Amazona barbadensis rothchildi) is een bekende verschijning op Bonaire. De kleurencombinatie groen met een gele kop is een combinatie die alleen in Bonaire voorkomt. De vogels zitten meestal in bomen om de zon te vermijden. Ook parkieten zijn op veel plaatsen in Bonaire te vinden.

Lora of Amazona barbadensis rothchildi

    Deze papegaaien werden aanvankelijk verafschuwd, vooral gedurende de droge perioden wanneer ze de plantages bezochten en de mango's, papaya's en overige vruchten verslonden. Later werd hun natuurlijke omgeving verkleind en ging de populatie sterk achteruit door het verkopen van de jonge papegaaien, hoewel dit door de wet is verboden. 
     
Lora of Amazona barbadensis rothchildi     Biologen proberen de groei van de bomen en heesters te bevorderen die belangrijk zijn voor de lora's. Er is inmiddels goede vooruitgang geboekt. De biologen werken samen met het management van het Washington / Slagbaai National Park om het uitsterven van de Bonairiaanse papegaai te voorkomen. 

In 2009 werden door vrijwilligers van Fundashon Salba Nos Lora, STINAPA en de Afdeling Milieu- en natuurbeleid van de Dienst Ruimtelijke Ordening tenminste 475 lora's op het eiland geteld.

De Lora lijkt op de Bonairiaanse Caribische parkiet (Aratinga pertinax xanthogenius) of Prikichi, maar is kleiner, heeft een langere staart en de kop is volledig geel.

 

Links met meer informatie en foto's:

 

S5 Box

Login

Register

You need to enable user registration from User Manager/Options in the backend of Joomla before this module will activate.