Hagedis

Hagedissen zijn reptielen die tot dezelfde soort behoren als slangen. Hagedissen zijn daarbij nog eens onderverdeeld in de subgroep Saurus. In tegenstelling tot slangen hebben hagedissen twee paar poten, externe ooropeningen en beweegbare oogleden. Andere eigenschappen zijn een droge met schubben bedekt lichaam, inwendige bevruchting en eieren met een harde schaal.

Met zo'n 3000 bekende soorten behoren de hagedissen tot de grootste groep van reptielen. Ze komen bijna overal voor, uitgezonderd Antarctica. De meest verschillende hagedissen komen voor in de tropen. Ze kunnen leven in het Andes gebergte en rond de vulkanen van Mexico. Hagedissen zijn koudbloedig, zodat hun lichaamstemperatuur wordt beïnvloed door de omgevingstemperatuur. Net als veel reptielen overwinteren hagedissen en ontwaken bij warme temperaturen.

Hagedis

Een opvallende eigenschap van hagedissen is de mogelijkheid om van kleur te veranderen. De kleur van de huid kan donkerder of lichter worden onder invloed van licht, temperatuur of emoties. Kameleons en een aantal andere soorten hebben de mogelijkheid ontwikkeld om daadwerkelijk hun kleur te veranderen om in de omgeving op te gaan. Een hagedis van Trinidad is zelfs lichtgevend.

Wanneer een vijand nadert, probeert een hagedis deze te waarschuwen door te sissen, zichzelf groter te maken, bijten, schrapen en met de staart slaan. Sommige stekelige schubben van een hagedis maken het voor een vijand moeilijk om hem op te eten. Wanneer een hagedis eenmaal gevangen is door een roofdier, laten ze hun staart los. De gehele staart kronkelt gewoon over de grond. Veel hagedissen kunnen op zo'n manier hun staart achterlaten waarbij een nieuwe staart later weer aangroeit, maar dan korter dan voorheen. Een nieuwe staart groeit op zo'n manier aan zonder dat dit voor de hagedis nadelige gevolgen heeft. Vergeleken met de originele staart heeft de nieuwe staart een andere kleur, vorm en schubben.

HagedisDe eetgewoonten van een hagedis zijn niet zo spectaculair als die van slangen. Sommige soorten eten planten in plaats van dieren of kevers. De meeste hagedissen zijn geen kieskeurige eters en eten veel dingen. Hagedissen eten in het algemeen insecten, hoewel een aantal planten eet. Een aantal hagedissen hebben een tong waarmee ze kevers kunnen vangen. Andere nemen gewoon iets in hun bek en wachten net zo lang totdat ze niet meer tegenspartelen en eten het op.

De meeste hagedissen leggen eieren in simpele nesten. Sommige hagedissen worden geboren nadat de eieren binnenin de moeder uitgebroed zijn. Andere zorgen voor nakomelingen zoals zoogdieren, waarbij de jonge hagedissen voedsel krijgen van de moeder voor de geboorte.

Een bekende soort op Bonaire is de blauwgekleurde hagedis blau blau ook wel de blo blo (Cnemidophorus Murinus Ruthveni).

 

S5 Box

Login

Register

You need to enable user registration from User Manager/Options in the backend of Joomla before this module will activate.