De koraalduivel (Pterois volitans), ook wel de zebravis of lionfish (Engelse benaming), is een bijzondere verschijning bij het koraal met zijn grote vinnen. Door de vele strepen wordt deze vis ook wel de zebravis genoemd. De verschillende soorten koraalduivels kunnen verschillend van kleur zijn, van rode en oranje tinten, tot donkerbruin. Van oorsprong leven deze vissen in de Indische en Grote Oceaan, maar de laatste jaren komt deze vis ook voor in de Caribische Zee, zo ook bij Bonaire.
Als nachtdier vormt de koraalduivel een bedreiging voor het koraal in het Caribisch gebied. Overdag houden ze zich schuil in rotsspleten en onder rotsen. Ze eten de kleine vissen, garnalen, kreefjes en inktvissen op die bij het koraal leven en die een belangrijke functie hebben voor het voortbestaan van het koraal.
De koraalduivel heeft bijna geen natuurlijke vijanden. De strepen op de koraalduivel moeten als waarschuwing dienen. De vis heeft nl. een stel zeer lange stekels met daarin gif om andere oceaanbewoners op afstand te houden. Hoewel het gif voor mensen zeer zelden dodelijk is, heeft een steek met het gif wel enorm vervelende gevolgen. Vrijwel direct na een steek zorgt deze voor extreme pijn op de plek van de steek. Een hand kan bijvoorbeeld flink opzwellen. Andere symptomen zijn misselijkheid, koorts, stuiptrekkingen, maagklachten, overgeven, kortademigheid en benauwdheid. Vanwege de samenstelling van het gif is het noodzakelijk om het getroffen lichaamsdeel direct onder te dompelen in water van minimaal 45 graden. Hierdoor zal het gif snel onschadelijk worden gemaakt, waarna medische hulp noodzakelijk is.
Om het koraal te beschermen, zijn er programma's opgesteld om het aantal koraalduivels terug te dringen. Verschillende duikscholen bieden een korte cursus aan om mensen op te leiden om op de koraalduivel te jagen met een speciale speer. Hoewel op Bonaire speervissen al lange tijd strict verboden is, wordt voor het bestrijden van de koraalduivel een uitzondering gemaakt. De gevangen koraalduivels belanden hierna vaak op de menukaart van de lokale restaurants. Hoewel de stekels van de koraalduivel gif bevatten, is het eten van deze vis volkomen veilig en zelfs verrukkelijk.