Reistips

Bank:

Bonaire heeft verschillende banken die allemaal voorzien zijn van een pinautomaat. Contant geld opnemen kan in Amerikaanse Dollars.

 

Belasting / fooi:

Op alle producten is belasting van 5 % van toepassing. In restaurants kan 10 - 15 % tipgeld bij de prijs inbegrepen zijn. Dit staat dan vermeld op de menukaart. Een fooi van 10 % voor taxi's wordt op prijs gesteld.

 

Luchthaven:

Vanaf Schiphol vertrekken meerdere vluchten per week met KLM, TUI en Corendon naar Bonaire Flamingo Airport (IATA code: BON). Vanaf Amsterdam is de vliegtijd 9 tot 10 uur. Sinds 2000 zijn rechtstreekse vluchten van Bonaire naar Amsterdam mogelijk. Vliegtijd vanaf Aruba of Curacao naar Bonaire bedraagt 30 - 90 minutes. De reistijd vanaf de luchthaven tot het centrum van Kralendijk bedraagt minder dan 10 minuten. Op de luchthaven zijn tevens een aantal autoverhuurbedrijven gevestigd.

 

Visitor Entry Tax:
Sinds 1 juli 2022 geldt voor alle toeristen vanaf 13 jaar die naar Bonaire op vakantie gaan een ‘Entry tax’ van USD 75 per persoon per verblijf. Kinderen van 2 tot en met 12 jaar betalen USD 10 per persoon per verblijf. Deze belasting kan vanaf twee weken voor vertrek online per Ideal of per creditcard betaald worden. Het is ook mogelijk de ‘Entry tax’ ter plaatse bij aankomst met een creditcard of pinpas te voldoen. Vergeet niet vooraf je pinpas via je bank kosteloos aan te zetten voor gebruik buiten Europa. Een contante betaling is niet mogelijk. Kijk voor meer informatie en om de online betaling te voldoen op bonaireisland.com.

 

Klimaat:

De gemiddelde temperatuur overdag is ongeveer 30 graden. 's Winters is het overdag gemiddeld 30 graden en 's nachts 26 graden. In de zomer ligt overdag de temperatuur op ongeveer 32 graden en 's nachts 29 graden. Dankzij de relatief lagere vochtigheid (75%) en de koele oostenwind (20 - 25 km/h) voelt het niet benauwd aan. De watertemperatuur is, afhankelijk van het jaargetijde, gemiddeld 27 graden (zwembadtemperatuur). Voor de licht of niet-gebruinde huid is het erg oppassen. Doordat de zon hoog aan de hemel staat, verbrandt de huid vrij snel. De maximale zonkracht (ook wel de UV index) in Nederland is 7. Slechts zelden is de zonkracht 8 (2 keer in 11 jaar). Op Bonaire bedraagt de zonkracht 's winters en 's zomers tussen 11 en 12. 

 

Wisselkoers:

De officiële wisselkoers van Caribisch Nederland (Bonaire, Saba en Sint Eustatius) is sinds 1 januari 2010 de Amerikaanse Dollar (US $). Tot die datum werd de Antilliaanse Gulden (NAfl) gehanteerd. De wisselkoers is ongeveer (koers januari 2010): € 1 = US $ 1,33. De actuele wisselkoers is te vinden op http://www.gwktravelex.nl/. Geld opnemen kan bij de verschillende pin-automaten. Creditcards worden op veel plaatsen geaccepteerd en kan noodzakelijk zijn voor het huren van een auto.

 

Drinkwater:

Het drinkwater op Bonaire is van uitstekende kwaliteit. Het uit zeewater gewonnen water is echter wel duurder dan men in Nederland gewend is.

NEMA reisstekker

Elektriciteit:

110 Volt (50 Hz) volgens Amerikaans systeem (125 Volt) met bijbehorende NEMA stekkers waardoor voor Nederlandse apparaten een reisstekker noodzakelijk is. De batterijoplader voor bijvoorbeeld de fotocamera dient geschikt te zijn voor 110 Volt. De batterijen worden anders niet volledig opgeladen. Een aantal hotels heeft ook 220 Volt op de kamers voor de elektriciteitsstekkers zoals die in Nederland worden gebruikt.

 

Geografie:

Bonaire is circa 40 kilometer lang en 5 tot 8 kilometer breed. Het tijdverschil met Nederland is 5 uur (wintertijd) of 6 uur (zomertijd) vroeger. Breedtegraad 12°9'02" N en Lengtegraad 68°16'36" W (Kralendijk).

 

Benzinestations:

Zowel in Rincón als in Kralendijk zijn benzinestations aanwezig. Vóór het tanken moet opgegeven én betaald worden voor de gewenste brandstof: Zodra eenmaal betaald is, zal de pomp automatisch afslaan.

 

Noodhulp:

Bonaire heeft een ziekenhuis (Hospitaal San Francisco) met circa 60 bedden (Kaya Soeur Bartola 2, Kralendijk).

Vlag van Bonaire

 

Talen:

De meest gesproken taal is het Papiamento, maar Nederlands is een tweede, veel gesproken taal. Velen spreken bovendien ook nog Engels en een aantal zelfs nog Spaans.

 

Bevolking:

Op het gehele eiland wonen ongeveer 18.000 inwoners. Kralendijk is de hoofdstad van Bonaire en telt ongeveer 1.000 inwoners. Rondom Kralendijk liggen enkele kleinere plaatsen (o.a. Antriol, Saliña, Nikiboko). In het noordwesten, op ongeveer 10 km afstand van Kralendijk, ligt Rincón. Ten zuiden van de luchthaven ligt Belnem.

 

Eilandhoppen

Vanaf Bonaire vertekken dagelijks meerdere vluchten naar Aruba en Curaçao. De vlucht naar beide eilanden duurt 15 - 30 minuten.

 

Veerdiensten:

Sinds de zomer van 2013 vaart er een veerboot (140 personen) vanaf Bonaire naar Curaçao. De Krioyo Blue Curaçao vaart op zaterdagmorgen en maandagmiddag. Kosten bedragen $85 voor een retour en de reis duurt circa 3,5 uur. Vanaf Bonaire varen géén veerboten naar Venezuela.

 

Winkeltijden:

De meeste winkels zijn geopend tussen 8.00 - 12.00 uur en van 14.00 - 18.00 uur van maandag t/m zaterdag. Enkele winkels zijn ook op zondag geopend wanneer een cruiseschip in de haven ligt (op nog geen 5 minuten van de binnenstad).

 

De Karkó ofwel koninginneslak: meenemen niet toegestaan

Souvenirs:

De uitvoer van o.a. schelpen zoals de karkó of (aangespoeld) koraal is strict verboden. De invoer hiervan naar Nederland is eveneens verboden. Indien deze "souvenirs" door de douane worden aangetroffen, wordt proces-verbaal opgemaakt, vaak met een boete tot gevolg. Meer informatie op de website van de douane.

 

Prijzen:

Over het algemeen is een vakantie op Bonaire duurder dan in Nederland. De meeste hotels zijn gelegen aan de zee en zijn hierdoor duurder dan verder vanaf de zee. In de verschillende supermarkten zijn een groot aantal Nederlandse producten te koop. Verwacht echter niet dat deze producten 8000 kilometer verderop voor dezelfde prijs als in Nederland te koop zijn.

 

Criminaliteit:

Ook Bonaire heeft weleens te maken met criminaliteit. Voorzichtigheid is dan ook op zijn plaats. Laat geen waardevolle goederen zoals (video-)camera's of duikapparatuur achter in de auto en gebruik een kluisje in het hotel voor paspoort, vliegtickets en andere waardevolle spullen.

 

Verkeer:

In de binnenstad zijn een aantal eenrichtingswegen, waaronder de Kaya Grandi (de winkelstraat in het centrum van Kralendijk). De verkeersregels lijken sterk op de Nederlandse regels, maar doorgaande wegen hebben voorrang op de zijwegen. Dit wordt, in tegenstelling tot Nederland, niet met voorrangsborden aangegeven. Binnen de bebouwde kom geldt meestal een maximale snelheid van 35 km/h en buiten de stad 60 km/h, tenzij anders aangegeven. Op sommige plaatsen lopen wilde ezels en geiten. Verminder de snelheid om ongelukken te voorkomen. Op het eiland zijn geen verkeerslichten aanwezig.

 

Gezondheid:

Voor Bonaire zijn - zover bekend - geen vaccinaties nodig. In het Caribisch gebied komt de tropische ziekte knokkelkoorts (dengue) voor die wordt overgedragen door de tijgermug. Knokkelkoorts veroorzaakt circa 7 dagen hevige koorts, spierpijn en hoofdpijn. Er is geen vaccin of medicatie tegen knokkelkoorts. Voor meer informatie: http://www.rivm.nl.

 

S5 Box

Login

Register

You need to enable user registration from User Manager/Options in the backend of Joomla before this module will activate.